zondag 11 juli 2010

Coöperatieve vennootschap

De coöperatieve vennootschap (in het kort cv) of samenwerkende vennootschap is in België een coöperatie in vennootschapsvom. Zij bestaat uit minimum drie vennoten. Het beheer gebeurt door een of meer zaakvoerders die vennoten kunnen zijn (niet noodzakelijk). Benoeming voor onbepaalde of bepaalde duur. Het in- en uitstappen van vennoten gebeurt vrij. Het kapitaal van een cv bestaat uit een vast en variabel gedeelte.

Er bestaan drie soorten coöperatieve vennootschappen naargelang de aansprakelijkheid van de vennoten.

De cvoha
In een coöperatieve vennootschap met onbeperkte en hoofdelijke aansprakelijkheid zijn de vennoten onbeperkt en hoofdelijk aansprakelijk. Dit is natuurlijk een risico maar heeft als voordeel dat er geen minimum kapitaal vereist is. Om een CVOHA op te richten heeft men ook geen authentieke akte nodig, enkel een onderhandse akte.

De cvba
Coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Deze vennootschap is vergelijkbaar met een bvba behalve dat de overdracht van deelbewijzen en het in- en uittreden van vennoten vlotter kan. Er is echter wel een authentieke akte van de notaris nodig. Het vast gedeelte van het kapitaal moet minimaal € 18.550,00 zijn. Waarvan € 6.200,00 volgestort en op ieder aandeel moet minstens 1/4 worden volgestort.

Het opmerkelijke aan een coöperatieve vennootschap is dat vennoten vrij kunnen uittreden. Dit kan echter enkel tijdens de eerste 6 maanden van elk boekjaar.

Bij het uittreden uit de cv heeft de venoot recht op zijn scheidingsaandeel. Dit kan meestal gebeuren met een aangetekende brief. Om te kunnen uittreden is het echter wel noodzakelijk dat aan de voorwaarden voor een cv voldaan blijft. Er moeten minstens drie vennoten overblijven en het vast deel van het kapitaal mag niet veranderd worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten